Strkin vodič za rad od kuće #ostanidoma

Strkin vodič za rad od kuće

In ostanidoma by Irena K. Tartaglia

S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, gdje se većina nas morala brzo prilagoditi radu od kuće, objavljujemo vodič naše agencije za rad na daljinu, posebno u karantenskom okruženju. Ako imate još koji savjet kako što učinkovitije raditi od kuće, javite nam pa ćemo ih objaviti.

Komunikacija i radna učinkovitost

Glavna razlika između rada od kuće i u uredu je komunikacija. Svakodnevno se prijavljujte na Slack ili vaš interni chat sustav po izboru, čak i samo da ste u toku. Za brainstorming, planiranja, sastanke jedan na jedan ili pak sastanke svih timova najbolje funkcioniraju video chatovi, stoga budite spremni i za Zoom, Hangouts ili bilo koji drugi softver za video pozive. Na primjer, u Strki smo pokrenuli tjedne video-razgovore sa svim članovima tima, koji ne služe ne isključivo za rad već i za pružanje podrške u ovim izazovnim vremenima.
Odvojite više nego inače vremena na razjašnjavanje ciljeva i smjera. Komunikacija putem chata često zna biti manje razumljiva od razgovora u živo, stoga dvaput provjerite da li pravilno razumijete bilo koji zadatak koji dobivate i njegove zahtjeve.
U ovoj situaciji less is more: ažurirajte statuse projekata, čak i kad mislite da možda nije potrebno.
Izgradite povjerenje, odnos i pouzdanost. Ako nešto ne možete dostaviti na vrijeme ili imate dvojbe/probleme, komunicirajte rano i proaktivno.
Vaše vrijeme i posvećenost poslu izuzetno su važni. U situaciji kada mnogi kod kuće nemaju idealne radne uvjete (čitaj: mala djeca, školarci kojima je potrebna pomoć oko zadaće ili pak uznemireni članovi obitelji), važno je postaviti raspored aktivnosti u danu i držati ih se koliko je moguće čvrsto.

Krećite se (online)!

Svakako se povežite s kolegama online, baš kao što biste to učinili u uredu, budite proaktivni podjednako na projektu ili privatnim aktivnostima ako je nekom članu tima potrebna podrška i u tom dijelu.
Razmislite o svakodnevnim pozivima sa svojim kolegama ili prijateljima. Okupite se online; ručajte ili popijte popodnevnu kavu s kolegom koristeći Zoom, Skype ili Google Hangouts.

Wellness – borba protiv izolacije

Pokušajte se zaista pridržavati dnevnog rasporeda koji ste si zadali. Dio održavanja produktivnosti kod kuće znači zadržati isti način razmišljanja kao da idete u ured. Zato nemojte raditi prekovremeno i ostati do kasno uz tastaturu i iza 9 sati se presvucite iz pidžame ma koliko udobna bila!
Tijekom dana napravite pauze, maknite se od radnog stola, pogledajte van, odradite vježbe istezanja ili, ako vam odgovara, možete malo i zaplesati. Ovakve aktivne pauze povećavaju fokusiranost i produktivnost stoga ih nemojte preskakati.
Ograničite gledanje vijesti na jednom dnevno i tražite samo informacije koje se tiču zaštite zdravlja vas i vaše obitelji. Neprestani protok informacija o epidemiji može uzrokovati da se osjećate zabrinuto i potišteno, a to nikome ne pomaže.

#ostanidoma nije sinonim za samicu. Dani su sve ljepši; sjednite na balkon sa šalicom kave ili finog čaja i nazovite nekoga tko vam nedostaje. A nakon toga odradite posao, naučite nešto novo ili jednostavno pročitajte još neki tekst s naše stranice.

Ne zaboravite cijeniti jedni druge ❤️

#ostanidoma #ostanionline

Spremni za suradnju? Ili želite postaviti neko pitanje? Učinite to pritiskom na gumb.