mobilno oglašavanje

Mobilno oglašavanje

In Mobilno oglašavanje by Miroslav Tartaglia

Bili smo na Google Partners konferenciji na temu mobilnog oglašavanja. Predavači su došli s raznih strana svijeta, ali s istom porukom: 2015. bit će godina mobilnog oglašavanja.

Mariusz Gasiewski, Head of Mobile Poland & CEE u Googleu, u svom slikovitom i opsežnom predavanju otkrio nam je kako je u regiji penetracija mobitela najveća u Hrvatskoj, te koje su sve koristi za oglašivače koji su već prisutni u tom segmentu. Naglasak je i dalje na pozitivnom korisničkom iskustvu, dakle, da mobilne i desktop stranice ne smiju biti iste budući da su i očekivanja korisnika drukčija.

Općenito, korisnici mobitela žele brže i jednostavnije doći do informacija, jer ih uglavnom traže u situacijama kada su im potrebne odmah ili kada žele prikratiti vrijeme. Iz raznih se primjera vidjelo kako, uz dobro postavljeno online oglašavanje i stranicu prilagođenu pregledavanju na mobilnom uređaju, rastu konverzije.
Najpoželjniji mobile user experience onaj je kojim se sa što manje klikova može dobiti željena informacija ili obaviti kupnja, uz jasan pregled u kojem se stupnju operacije korisnik nalazi i koliko još ima do ispunjenja svih potrebnih polja. Također je važno istaknuti opciju za direktno zvanje kako bi se što brže i lakše mogla pružiti korisnička podrška u slučaju bilo kakvih pitanja koja bi mogla dovesti do prekida i odustajanja od ispunjenja konverzije.

Kao što već dugo govorimo našim klijentima, tako su nama rekli i na Google Partners konferenciji: mobilno oglašavanje, tj. online je jedino mjesto gdje se veliki i mali mogu boriti ravnopravno. Ivan Đaković iz Google Adriatics naveo je primjere strategija kako se nositi s velikim online turističkim agencijma kao što su booking.com ili rbnb.com

Kako smo mi predvidjeli takve trendove u online marketingu, većina strategija bila nam je već poznata, a i sami imamo neke koje, dakako, čuvamo za naše klijente.

Ovaj bi tekst valjalo zaključiti još jednom zanimljivošću: konkurencija je u ovom segmentu mala, što znači da su i cijene niske. Naravno, to se odnosi samo na ispravno postavljene kampanje uz stručno vodstvo, optimizaciju i ispravno targetiranje. Jer, kao što sam na samom početku napomenuo, broj mobilnih uređaja eksponencijalno raste.